Пропусни


Сравнения между CRT и LCD монитори

Марки, модели, проблеми, решения. Всичко за това, което свети. ;-)

Сравнения между CRT и LCD монитори

Мнениеот lafs » Съб Дек 25, 2010 8:35 pm

CRT монитор (Cathode Ray Tube – електронно-лъчева тръба)

Предимства на CRT
 • Неограничен ъгъл на видимост - Луминофорите излъчват във всички посоки и затова независимо под какъв ъгъл гледате монитора се вижда все така хубаво.
 • Липса на пикселни грешки - Пикселните грешки се наблюдават при LCD мониторите. (постоянно светещ пиксел, постоянно не светещ(изгаснал) пиксел, същите две за някой субпиксел.
 • Достигане на по-висок контраст - При CRT мониторите винаги е имало по-добър контраст, но вече най-скъпите и качествени LCD монитори достигат доста близко до този на CRT мониторите.
 • По-високо качество на цветовете
 • Незабележимо време за реакция на пикселите - Времето за което един пиксел изгасва за да премине в друг цвят тук е незабележимо. Това се дължи на самия начин по който работят CRT мониторите.

Недостатъци на CRT
 • Големи размери - Поради използването на електронно лъчева тръба размерите на един CRT монитор са доста големи. Колкото повече инчове е екрана на такъв монитор – толкова е и по-голям монитора в дълбочина. Освен това са и доста тежки – за един 19 инчов монитор – около 20 кг.
 • Голямо енергопотребление - За работата на електронно лъчева тръба са нужни доста високи напрежения, което предизвиква и доста високо потребление на ел. енергия. Например мощността на един 17 инчов монитор е около 80-100W, а на един 19 инчов около 120-150W (за сравнение: на един LCD 17 инча е около 20-30W, на 19 инчов около 30-35W, a на 22 инчов около 40-45W).
 • Вредни излъчвания - CRT мониторите имат два вида вредно излъчване: йонизиращо и нейонизиращо. Йонизиращото включва рентгенови и ултравиолетови лъчи, които са изключително вредни за човека. Поради тази причина има строг контрол и проверка на стойноста на тези излъчвания на всеки CRT монитор който се произвежда и поради това на практика те са нищожни и се равняват на стойностите, които бихте получили от кратка разходка навън. TCOНейонизиращото е електромагнитното излъчване. Действието му е доказано вредно за хората – вреди на костната система, на очите, на сърдечно-съдовата система, отслабва имунитета и други. Особено е опасно за бременни и деца. То не е подложено на строг контрол, но все пак има стандарти, които определят дали то не е в големи количества. За да сте сигурни че то е в норма оглеждайте се за лепенка TCO(картинката отляво) на мониторът който закупувате. Естествено това не означава че такива излъчвания липсват, но все пак са по-малко. Също липсата на такава лепенка неозначава че излъчванията не са в норма, всеки производител сам избира дали да минава тестовете на TCO организацията. Имайте предвид че по-голямата част от предпазните слоеве на монитора са само в предната му част и затова е крайно нежелателно да стоите зад CRT монитор на разстояние по-малко от 2 метра. Може би за повечето хора е ясно, но все пак да уточня че във изключено състояние липсват всякакъв вид излъчвания.
 • Използване на вредни за околната среда материали - Поради наличието за йонизиращо излъчване се използва олово като предпазен слой. Въпреки че оловото ни предпазва от вредните излъчвания, то самото е вредно за околната среда и в някои държави е забранено CRT мониторите да се изхвърлят на боклука.
 • Трептене на образа - Поради самия начин на работа на CRT мониторите се получава едно дразнещо трептене. Това трептене се забелязва повече при по-ниски честоти на монитора и предизвиква дразнене и главоболие.
 • Влияят се от магнитни полета - Както казахме по-горе единият от начините за промяна посоката на електронния лъч е чрез магнитно поле. Поради това наличието на такова поле наоколо извън монитора може да доведе до смущения и изкривяване на образа. Например източник на такова поле може да бъде един постоянен магнит (избягвайте да го доближавате до CRT монитор). Друг източник на магнитно поле се явяват вашите тонколонки. Много често те стоят точно до монитора и това някой път довежда до смущения и изкривяване на образа. Не е забранено да са там, но не ги поставайте много близко до него, гледайте да остане колкото може повече разстояние между тях и монитора.
 • Лоша геометрия - Специфичната форма на тези монитори води до не толкова правилното изобразяване на прави линии около краищата им.

LCD монитор (Liquid Crystal Display – Течнокристален дисплей)

Предимства на LCD
 • Малки размери и тегло - Определено в тази насока технологията прави голям напредък и направо „размазва“ CRT мониторите, които са големи и тежки. Например един 19 инчов LCD монитор тежи около 5кг, а един CRT 19 инча около 20кг.
 • Ниска консумация на ел. енергия - Тук не се използва ЕЛТ и няма толкова високи напрежения както при CRT – това води до ниска консумация. Например мощноста на един 17 инчов е около 20-30W, на 19 инчов около 30-35W, a на 22 инчов около 40-45W (за сравнение: на един CRT 17 инчов монитор е около 80-100W, а на един 19 инчов около 120-150W).
 • Липса на вредни излъчвания - Отново поради липсата на ЕЛТ липсват и нейните вредни излъчвания (обяснени при недостатъците на CRT мониторите).
 • Не се използват вредни вещества за направата им - Понеже няма вредни излъчвания, няма смисъл и от предпазни вещества като олово, които въпреки че предпазват нас то също и вредят на околоната среда.
 • Липса на трептене на образа - Отново без електронно лъчева тръба няма и лъч който да обхожда екрана и не е нужно непрестанното опресняване на екрана, което е така дразнещо и предизвиква главоболие и дразнене на очите.
 • Не се влияят от магнитни полета - Както казахме по-горе магнитното поле отклонява лъча на CRT мониторите, но тук няма промяна в картината при такива обстоятелства.
 • Добра геометрия

Недостатъци на LCD
 • Ограничен ъгъл на видимост - Този недостатък е почти премахнат в по-скъпите модели използващи MVA технологията, където се постига ъгъл на видимост от 178o, но все пак си остава в разпространените TN ТFT монитори.
 • Възможност за поява на пикселни грешки - Тези грешки се появяват когато някой транзистор управляващ някой субпиксел се повреди. Когато купувате LCD монитор търсете такива които имат гаранция за 0 изгорели пиксели.
 • По-нисък контраст - И този недостатък постепенно се премахва, като някои професионални модели имат доста висок контраст.
 • По-ниско качество на цветовете - Примерно има малко затруднение при изобразяването на идеално черен цвят. За да стане перфектно черен цвят е нужно кристалите да са с голяма точност подредени така че да не минава светлината, но при малки смущения в напрежението това не се получава.
 • Високо време за реагиране на пикселите - Изразява се в замазване при резки движения на обекти и оставяне на следа след движещ се обект. Дължи се главно на две неща:
  • Нужно е определено време за да се завъртят кристалите при смяна на цвета на даден пиксел.
  • Тук трябва да обвиним също и човешкото око. В окото ни се запечатва всеки образ и е нужно време за да избледнее и да възприеме новия образ. При LCD мониторите пикселите променят цвета си от точно определен цвят до друг точно определен цвят без пауза между смяната и поради това окото няма време да „изчисти“ старото изображение. При CRT мониторите така нареченото трептене или опресняване на екрана ни осигурява това време (времето между всяко едно обхождане на екрана от лъча) и там този ефект не се наблюдава.

Тенденциите при LCD мониторите са към намаляване на времето на реакция, повишаване на контраста и увеличаване ъгъла на видимост. Много скоро няма да има параметър при TFT мониторите, който да е по-слаб или да се явява недостатък при сравнение с CRT.
Аватар
lafs
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 10:52 am
Местоположение: София

Назад към Начало форум

Назад към Монитори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта