Пропусни


Създаване на модифицирана инсталация на Windows с nLite

Място за вашите коментари относно всичко свързано с ОС Windows.

Създаване на модифицирана инсталация на Windows с nLite

Мнениеот lafs » Сря Дек 22, 2010 1:30 am

В тази тема ще разгледаме как да създадете "custom инсталационно CD" на Windows с nLite v1.4.9.1. Програмата е много полезна за премахването на някои нежелани модули на windows, интегриране на service packs, и вкарването на специфични драйвери ( за вашето ПС или лаптоп), които windows ще сложи автоматично при инсталацията (особено полезно е добавянето на RAID и SATA драйвери без които стандартно копие на windows XP може въобще да не разпознае хард диска ви, a ако не разполагате с флопи – това се явява единствения начин да инсталирате windows )

Програмата подържа:
  - windows 2000 ( Professional, Server, Advanced Server)
  - windows XP (Professional, Home, MCE, N, x64 Professional)
  - windows server 2003 (Standard, WEB, Enterprise, x64, R2 )

Необходими са ви:
  - nLite v1.4.9.1 (може и друга версия; екраните и опциите са сходни)
  - .Net Framework 2.0 (за 32битова версия). За 64 битова версия - тук. Възможно е и да го имате инсталирано от някое друго приложение)
  - Windows инсталация на CD или виртуално CD. Съветваме ви да се сдобиете с оригинална версия на windows (чиста от всякакви гадости и модификации инсталация, пусната официално от Microsoft. Обикновено се означава като MSDN версия).

След, като сте инсталирали .Net Framework 2.0 и nLite копирайте CD-то с Windows в някоя директория на хард диска.

1. Стартирайте nLite (подържа се и български).

1.jpg
1.jpg (61.35 KiB) Прегледано 19876 пътиНа следващия екран трябва да укажете къде се намира копирания от вас Windows. Програмата сама ще разпознае версията (включително, ако е с интегриран service pack – SP2, SP3 и т.н. )

2.jpg
2.jpg (52.28 KiB) Прегледано 19876 пъти


От следващия екран имате възможност да заредите записан от вас файл с настройки. Пропускате го защото още не сте правили подобен файл. След като приключите с настройките и създадете инсталацията можете да си запишете такъв конфигурационен файл, който да използвате в бъдеще.

3.jpg
3.jpg (42.64 KiB) Прегледано 19876 пъти


Това е основния екран на програмата и тук са повечето й опции. В лявата част са разположени 4 бутона който оформят 4 секции:
- Integrate (интегриране)
- Remove (премахване)
- Setup ( настройки)
- Create(създаване)
Срещу всяка една секция от дясно са разположени бутоните към нея. Като натиснете бутон в дясно той се активира. Като завършите с активирането на бутоните (операциите през който искате да минете и които са ви необходими) трябва да натиснете бутон некст.

4.jpg
4.jpg (65.52 KiB) Прегледано 19876 пъти


Service pack (Интегриране на сервизен пакет): оттук се интегрират сервизните пакети (service packs). Указвате пътя към пакета който искате да интегрирате. На този екран има линкове към service pack-ове за 3те версии на windows подържани от програмата .

Hotfixes, Add-ons and update packs - оттук се интегрират ъпдейтите за Windows, както и addon-ите с програми, които също трябва да сте свалили предварително. Аddon-ите, това са всички програми, които искате да се инсталират автоматично заедно с windows.

Drivers (Интегриране на драйверите): всички драйвери, които са ви необходими (SATA, чипсет, видео карта, звукова карта, мрежа и т.н.) се интегрират оттук. От вас се иска само да сте ги намерили и свалили предварително и да укажете пътя до тях Драйверите трябва да бъдат разархивирани, а не под формата на .exe-та. Препоръчително е да премахнете старите версии на драйверите, с които идва WinXP, ако интегрирате Ваша по-нова версия.

Components (Отстраняване на компоненти): една от най-силните страни на nLite. Позволява да премахнете ненужни за Вас компоненти от операционната система. По този начин тя отнема значително по-малко място и работата с нея става по-приятна.

Unattended - Автоматизирана инсталация: от тук можете да зададете серийни номера, регионални настройки и т.н., което ще ви спести доста време особено ако често инсталирате windows. От тук дори можете да създадете потребителски акаунти.

Options (Опции): някои много полезни опции се крият в това меню. На този екран има два таб-а (general и patches). В General са общи неща, който се подразбират, а и нямат много смисъл. В Patches има няколко интересни опции.
  - Задаване на максимум незавършени едновременни свързвания - от SP2 тази стойност е ограничена на 10 и това може да доведе до лоши скорости при теглене от p2p (торенти например). 100 или 1000 е добре.
  - Честота на USB порта - по-добре не го променяйте.
  - Поддръжка на неподписани теми - това означава, че отсега нататък ще може да използвате всякакви не-официални теми за Windows без допълнителни програми.
  SFC (Windows File Protection) – Той е доста полезен и може някой път да спаси системата ви. От друга страна, ако хванете вирус, може да попречи на антивирусната Ви да го изтрие. Ако сте махали компоненти е възможно SFC да се опитва да ги възстановява, затова в този случай по-добре го изключете.

Tweaks (Опции и донастройки): всякакви настройки по интерфейса или поведението на операционната система могат да се направят тук. Има голямо разнообразие и може да настроите почти всичко, за което се сетите. Оттук може и да зададете кои Services да се включват и кои да бъдат спрени.

Създаване на самозареждащо се ISO: след като направите всички промени, които желаете следва да създадете отново boot-ващо CD от което да инсталирате Windows. Натиснете “Създай ISO” и укажете къде да бъде записано то. След това може да го запишете на диск с nLite или Nero (по ваше желание). Ако искате преди да го запишете можете да го тествате чрез виртуална машина. (VMware или VirtualPC. Първият е с доста повече възможности и доста по-бърз).

Желаем Ви приятни минути с новият ви модифициран windows ;-)
Аватар
lafs
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пет Дек 17, 2010 10:52 am
Местоположение: София

Назад към Начало форум

Назад към Windows

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта